A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     X     Y     Z

Zložka

Účinok a použitie

3-CARENE
3-CARENE je prchavá monoterpénová zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v éterických olejoch, ako napríklad terpentínový olej, borovicový olej alebo borievkový olej. Jeho vôňa je najčastejšie opisovaná ako vôňa ihličia a vlhkých lesov. V kozmetike a drogérii sa používa predovšetkým ako parfum.
ALCOHOL
Alkohol sa najčastejšie používa na rozpustenie ďalších zložiek výrobku. V kozmetických výrobkoch zvyšuje pocit sviežosti (napríklad pleťové krémy, peny na holenie alebo krémy na ochranu proti slnečnému žiareniu).
Alcohol
alkoxylate
Alkoxylát alkoholu je povrchovo aktívna látka, používaná v čistiacich prostriedkoch pre domácnosť a ako prostriedok na plachovanie, ktorý zabraňuje znečisťovaniu riadu. Stretúť sa s ním môžeme aj pod názvom Plurafac, Pluronic alebo Poloxalene.
Alkyl polyglucoside
Alkyl polyglucoside je povrchovo aktívna, biologicky odbúrateľná látka, ktorá sa nachádza vo výrobkoch určený pre osobnú starostlivosť, v pracích a čistiacich prostriedkoch do kúpeľní, prostriedkoch do umývačiek riadu a pod. Výrobkom zaručuje stabilnú penu bez zvyškového filmu.
Získava sa z rastlinného škrobu a mastného alkoholu z kokosových orechov. Stretnúť sa s ňou môžeme aj pod názvami Triton, APG alebo Sparteine.
AMYLASE
Amyláza je prirodzene sa vyskytujúci enzým, ktorý sa získava z jačmenného sladu. Podieľa sa na štiepení škrobov a uhľohydrátov na jednoduchšie formy, ktoré je následne možné odstrániť pomocou detergentov. Stretneme sa s ňou vo výrobkoch na osobnú starostivosť, čistiacich prostriedkoch a prostriedkoch na čistenie odpadových vôd, ale tiež pri výrobe piva, destilácii, krmivách pre zvieratá a pomôckach na trávenie. Rastlinná amyláza sa získava zo sladu.
ANIONIC SURFACTANT
Aniónové povrchové látky môžu byť prírodného alebo syntetického pôvodu. Vyznačujú sa lepšími čistiacimi účinkami, než neiónové povrchové látky, avšak práve z tohto dôvodu sú aj pre pokožku viac dráždivé.
AQUA
Destilovaná voda je jednou zo základnych zložiek kozmetických produktov. Rozpúšťa ostatné zložky výrobku a napomáha vstrebávaniu olejov do pokožky, ktorú zároveň zvlhčuje a zjemňuje.
Bacteria species
Rôzne druhy baktérií, ktoré pomáhajú rozkladajú organické usadeniny. Stretneme sa s nimi v čističkách odpadových vôd, urýchľovačoch kompostérov a podobne.
Behentrimoniumchlorid
Behentrimonium chloride je voskovitá tuhá látka, ktorá sa získava z repky olejnej. V kozmetike sa využívajú najmä jeho antistatické, emulgačné, kondicionérne a konzervačné účinky. Nájdeme ho preto vo výrobkoch na vlasy, telových a pleťových krémoch, či výrobkoch určených na osobnú hygienu.
Behenyl Trimethyl Ammonium Chloride
Behenyl Trimethyl Ammonium Chloride je prírodné antistatické, emulgačné a konzervačné činidlo rastlinného pôvodu, s ktorým sa najčastejšie stretneme vo výrobkoch na vlasy.
Benzalkonium chloride 0.1%
Benzalkonium chloride 0.1% je syntetické antiseptické a dezinfekčné činidlo, ktoré sa používa proti rozmnožovaniu baktérií, kvasiniek a húb. Nájdeme ho v nosových sprejoch, mydlách a dezinfekčných prostriedkoch na ruky.
Benzisothiazolinone
Benzisothiazolinone, tiež nazývaný BIT, je syntetická antimikrobiálna látka, ktorá sa používa ako konzervačná a dezinfekčná látka v čistiacich a pracích prostriedkoch a mydlách.
Benzylalkohol
Benzylalkohol je organický aromatický alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v rastlinách, určitých druhoch ovocia a v esenciálnych olejoch.
Bergamot essential oil
Esenciálny bergamotový olej sa získava z bergamotu, ktorý je hybridom horkého pomaranča a citrónu. Má sviežu, citrusovú vôňu a často sa s ním stretneme v potravinách, zvlhčovačoch, telových olejoch šampónoch a ďalších produktoch.
Betaine
Betaine sa prirodzene nachádza v cukrovej repe a ďalších rastlinách. Má antistatické a zvlhčovacie vlastnosti a dokáže regulovať viskozitu látky. Často sa používa ako povrchovo aktívna látka v ekologických kozmetických prostriedkoch.
Biotin
Biotin, alebo tiež vitamín B, je prírodná látka vyskytujúca sa v orechoch, sóji, rybách, ovsených vločkách a ďalších potravinách. V kozmetike sa používa pre lesk vlasov, spevnenie nechtov a tiež ako kondicionér.
Borax
Borax je anorganická zlúčenina, ktorá sa v prírode vyskytuje ako minerál borax. V drogérii sa používa, rovnako ako sóda bikarbóna, na zmäkčenie vody, odstraňovanie zápachu a nečistôt. V kozmetike nachádza uplatnenie ako regulátor pH, konzervat a emulgátor. Odpudzuje hmyz a je tiež účinný proti plesniam. Nie je vhodný pre tehotné ženy a ženy pkúšajúce a otehotnieť.
C9-11 PARETH
Etoxylát alkoholu C9-C11 je bezfarebná kvapalina, ktorá sa zíslava z kokosového oleja alebo palmového jadra. Používa sa ako emulgátor a povrchovo aktívne činidlo, ktoré narušuje povrchové napätie vody a umožňuje tak čistiť predmety. Najčastejšie sa s ňou stretneme v detergentoch a výrobkoch osobnej starostlivosti, ako napríklad gély na vlasy alebo stylingové peny.
CALCIUM CARBONATE
Chlorid vápenatý je biely prášok bez zápachu, nerozpustný vo vode. Bežne sa vyskytuje v prírode, v horninách a mineráloch. Bežne plní úlohu ako antacidum, potravinárske farbivo, spevňovač potravín alebo hnojivo
CITRAL
Citral je prírodná voňavá substancia, ktorá sa prirodzene vyskytuje v esenciálnych olejoch rastlín, napriklad citrusoch, bergamote alebo tymiáne. Má silné antimikrobiálne účinky a je biologicky ľahko rozložiteľný.
CITRIC ACID
Kyselina citrónová je organická kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí a zelenine. Používa sa ako konzervačný prostriedok a na udržiavanie rovnováhy kyselín a zásad v kozmetických výrobkoch. Nájdeme ju vo výrobkoch určených na osobnú starostlivosť a hygienu, lakoch na nechty, líčidlách, opaľovacích krémoch a pod. Synteticky ju je možné vyrobiť fermentáciou roztoku cukru.
CITRIC ACID MONOHYDRATE
Monohydrát kyseliny citrónovej je látka prirodzene sa vyskytujúca v prírode, najmä v citrusových plodoch. Má silné antioxidačné účinky, udržiava stabilitu účinných látok, reguluje pH a používa sa tiež ako konzervant.
D-LIMONENE
Limonene je zložka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých rastlinách. L-Limonene má hlbokú terpentýnovú vôňu a nájdeme ho napríklad v silici z mäty priepornej alebo borovice. D-Limonene má naopak sladšiu citrusovú vôňu a stretneme sa s ním v citrónovej kôre, ružiach alebo levanduliach. Obe zložky, L-Limonene aj D-Limonene, slúžia hlavne na doparfumovanie ekologických produktov. Okrem toho sú antimikrobiálne, zabraňujú rozmnožovaniu húb a plesní, pôsobia antizápalovo a v kozmetike zlepšujú vstrebávanie ostatných zložiek do pokožky.
DENATURED ALCOHOL
Denaturovaný lieh je etanol s ďalšími pridanými látkami, znemožňujúcimi jeho konzumáciu. V drogérii sa používa rovnako ako etanol, na čistenie a odmasťovanie. Je veľmi horľavý.
DIHYDROGENATED TALLOW HYDROXYETHYLMONIUM METHOSULFATE
Voskovitá zložka získavaná z niektorých druhov rastlín alebo bobúľ. Výborne znižuje statickú elektrinu a oceňovaná je tiež pre svoje kondicionérne účinky. Stretnúť sa s ňou môžeme napríklad v ekologických avivážach.
ETHANOL
Ethanol alebo Ethyl alcohol sa okrem výroby alkoholických nápojov používa aj v kozmetike a drogérii ako účinný konzertvant a rozpúšťadlo. Umožňuje pokožke rýchlejšie vstrebávať ďalšie zložky z kozmetiky a zvyšovať tak ich účinnosť. Má antimikrobiálne účinky a pomáha redukovať nadmernú produkciu mazových žliaz, takže je vhodný najmä pre mastnejšie typy pokožky.
ETHYL ALCOHOL
Ethanol alebo Ethyl alcohol sa okrem výroby alkoholických nápojov používa aj v kozmetike a drogérii ako účinný konzertvant a rozpúšťadlo. Umožňuje pokožke rýchlejšie vstrebávať ďalšie zložky z kozmetiky a zvyšovať tak ich účinnosť. Má antimikrobiálne účinky a pomáha redukovať nadmernú produkciu mazových žliaz, takže je vhodný najmä pre mastnejšie typy pokožky.
FENOXYETANOL
Fenoxyetanol je číra bezfarebná tekutina s vôňou ruži, ktorá sa prirodzene vykytuje v prírode (ale je možné ju vyrobiť aj synteticky). V ekologickej drogérii a kozmetike a používa ako bezpený a jemný konzervant, vhodny aj pre malé deti.
GLYCERIN
Glycerin je číra látka bez zápachu, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rasltinách, živočíchoch a dokonca aj v ľudskom tele. Vďaka tomu je veľmi dobre znášaná všetkými typmi pokožky a často tvorí hlavnú zložku kozmetických produktov. Glycerin na seba viaže vlhkosť a umožňuje ostatným zložkám vsetrebávať sa do pokožky. V nižších koncetráciách ju zvláčňuje a napomáha jej ostať hydratovanou.
ISOPROPYL ALCOHOL
Isopropyl alcohol, známy aj pod názvami lieh, 2-propanol, isopropanol, 1-methylethanol or 2-hydroxypropane, sa používa ako antiseptický a adstringentný prostriedok, s rozpúšťacími, odpeňovacími a antiviskóznymi účinkami. Nájdeme ho v kozmetických výrobkoch, výrobkoch určených na osobnú hygienu a dezinfekčných prostriedkoch.
L-ALPHA-PINENE
L-ALPHA-PINENE a L-BETA-PINENE sú aromatické organické zlúčeniny, vyskytujúce sa v siliciach mnohých rastlín a sú hlavnou zložkou borovicovej živice, po ktorej dostali aj svoj názov. Ďalej ich môžeme nájsť v ihličnatých stromoch, zázvore, muškátovom oriešku, rozmaríne, šalvii alebo limetkových šupkách. V drogérii sa používajú najmä ako parfum, známe sú však aj ich zázračné vlastnosti v boji proti nemocničným patogénom, odolným voči antibiotikám. Z tohto dôvodu sa pridávajú k bežným antibiotikám na zvyšenie ich účinnosti. Pôsobia ako výborné lokálne analgetikum (napríklad proti bolesti kĺbov postihnutých reumou) a majú repelentné a protizápalové účinky.
L-BETA-PINENE
L-ALPHA-PINENE a L-BETA-PINENE sú aromatické organické zlúčeniny, vyskytujúce sa v siliciach mnohých rastlín a sú hlavnou zložkou borovicovej živice, po ktorej dostali aj svoj názov. Ďalej ich môžeme nájsť v ihličnatých stromoch, zázvore, muškátovom oriešku, rozmaríne, šalvii alebo limetkových šupkách. V drogérii sa používajú najmä ako parfum, známe sú však aj ich zázračné vlastnosti v boji proti nemocničným patogénom, odolným voči antibiotikám. Z tohto dôvodu sa pridávajú k bežným antibiotikám na zvyšenie ich účinnosti. Pôsobia ako výborné lokálne analgetikum (napríklad proti bolesti kĺbov postihnutých reumou) a majú repelentné a protizápalové účinky.
LAURYL GLUCOSIDE
Lauryl glucoside je prírodná látka, získaná z kokosu, kukuričného cukru alebo palmového jadra. Používa sa ako povrchovo aktívna látka, narušujúca povrchové napätie v tekutinách a umožňujúca čistenie predmetov. Nájdeme ju v ekologických čistiaich prostriedkoch a produktoch osobnej hygieny.
LAVANDULA INTERMEDIA FLOWER EXTRACT
Výťažok z kvetov, listov alebo stoniek levandule. Používa sa ako parfum a aromatické činidlo.
LIMONENE
Limonene je zložka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých rastlinách. L-Limonene má hlbokú terpentýnovú vôňu a nájdeme ho napríklad v silici z mäty priepornej alebo borovice. D-Limonene má naopak sladšiu citrusovú vôňu a stretneme sa s ním v citrónovej kôre, ružiach alebo levanduliach. Obe zložky, L-Limonene aj D-Limonene, slúžia hlavne na doparfumovanie ekologických produktov. Okrem toho sú antimikrobiálne, zabraňujú rozmnožovaniu húb a plesní, pôsobia antizápalovo a v kozmetike zlepšujú vstrebávanie ostatných zložiek do pokožky.
LINALOOL
Zložka Linalool sa vyskytuje takmer vo všetkých éterických olejoch. Nájsť ho môžeme napríklad v levanduliach, tymiáne, bazalke, bergamote, ylang-ylang, rozmaríne, majoránke, koriandri, kardamóne a pod. Má kvetinovú vôňu, podobnú konvalinkám. Odbúrava stres, zmierňuje napätie a navodzuje psychickú pohodu. Má antibakteriálne a antimykotické vlastnosti, používa sa ako lokálne anestetikum, analgetikum a má tiež protizápalové účinky. V kozmetike a drogérii plní hlavne funkciu parfumu.
NON-IONIC VEGETABLE-BASED SURFACTANT
Povrchovo aktívne látky umožňujú miešanie olejov a vody, vďaka čomu dokážeme odstrániť napríklad mastnotu z riadov. Hojne sa preto používajú v čistiacich a pracích prostriedkoch a prostriedkoch do umývačiek riadu. Všeobecne sa povrchovo aktívne látky delia na iónové (aniónové, katiónové, amfotérne) a neiónové. Neionogénne látky na rozdiel od iónových neobsahujú žiaden náboj, vďaka čomu v tvrdej vode nezanechávajú vyzrážaný mydlový povlak. Preto sa používajú najmä v oblastiach s tvrdou vodou. Sú o niečo menej účinné ako iónové látky, ale o to viac sú šetrné k pokožke citlivých ľudí. Väčšina povrchovo aktívnych látok je vyrábaná synteticky a k ľudskému telu (aj k telu vodných živočíchov) je mimoriadne dráždivá. Ako odpoveď na hľadanie ekologickejšej a šetrnejšej cesty prichádzajú rastlinné povrchovo aktívne látky. Sú to čisté zložky extrahované z rastlín, ktoré sa vyznačujú rovnakými pozitívnymi vlastnosťami, ako syntetické látky, avšak ich negatívny dopad je omnoho nižší. Typickým príkladom takto vyextrahovanej látky je saponín. Izolácia tenzidov z rastlín je však mimoriadne drahá a je z časti dôvodom vyšších cien ekologických čistiacich prostriedkov.
PIN-2(10)-ENE
PIN-2(10)-ENE je aromatická organická zlúčenina, vyskytujúca sa v siliciach viac ako 190 rastlín, vrátane jabĺk, marhúľ, citrusových šupiek a štiav, čučoriedok, brusníc, papriky, škorice, anízu, klinčeku, rasce, petržlenu a ďalších. Má charakteristickú terpentínovú vôňu so suchou, drevitou alebo živicovou arómou. V drogérii sa používa ako parfum a známe sú tiež jeho zázračné vlastnosti v boji proti nemocničným patogénom, odolným voči antibiotikám. Pôsobí ako výborné lokálne analgetikum (napríklad proti bolesti kĺbov postihnutých reumou) a má repelentné a protizápalové účinky.
Plantaserve P
Planserve P je unikátna konzervačná látka, ktorá poskytuje účinnú ochranu proti baktériám a kvasinkám. Neobsahuje parabén, ani formaldehyd. Jej základom je fenoxyetanol a pomocnými substanciaomi sú prírodné konzervačné látky Propylene Glycol a Caprylyl Glycol.
POTASSIUM SORBATE
Potassium sorbate je prírodná látka, ktorá sa získava z jarabiny vtáčej. Používa sa ako konzervačný prostriedok na zabránenie množenia organizmov. Nájdeme ju vo výrobkoch určených na osobnú hygienu a kozmetike, ale tiež v mnohých potravinách.
POTASSIUM SUNFLOWERATE
Slnečnan draselný sa vyrába zo slnečnicového oleja a slúži na výrobu mimoriadne jemného, hladkého a málopenivého mydla. Takéto mydlo obsahuje prírodný glycerín, ktorý vyniká známimi zmäkčujúcimi a zvhčujúcimi vlastnosťami.
PROTEASE
Protease je rastlinný enzým, ktorý štiepi proteíny. Používa sa preto najmä v peelingoch na odstránenie odumretej pokožky, odličovacích prostriedkoch ale nájdeme ho tiež v ekologických pracích prostriedkoch, keďže dokáže účinne odstraňovať bielkovinové škvrny.
SAPINDUS MUKOROSSI PEEL EXTRACT
SAPINDUS MUKOROSSI PEEL EXTRACT je extrakt zo šupiek mydlových orechov, rastúcich na indickom strome Sapindus Mukorossi. Šupky mydlových orechov sú veľkým zdrojom prírodného saponínu, ktorý je pre svoju jemnosť vhodný aj pre citlivú pokožku náchylnú na alergie alebo ekzémy.
SODIUM BENZOATE
Sodium benzoate je syntetická, ľahko biologicky odbúrateľná látka, vyrobená zo soli kyseliny benzoovej. Používa sa ako konzervačný prostriedok na udržanie stability výrobkov a predchádzanie množeniu kvasiniek, plesní a húb.
SODIUM BICARBONATE
SODIUM BICARBONATE, teda jedlá sóda, sa prirodzene vyskytuje v prírodných minerálnych ložiskách. Používa sa na reguláciu pH potravín, ako kypriaca látka do pečenia, v drogérii do šumiacich bômb do kúpeľa a zubných pást, pri výrobe deodorantov na predchádzanie vzniku baktérií a nežiadúceho pachu a tiež v ekologických čistiacich a pracích prostriedkoch na zmäkčovanie tvrdej vody, bielenie prádla a odstraňovanie mastných škvŕn. 
SODIUM CARBONATE
Sodium carbonate, uhličitan sodný alebo tiež "ťažká sóda" sa v prírode prirodzene vyskytuje v mineráloch. V drogérii sa používa na zvýšenie účinku ekologických čistiacich prostriedkov, v kozmetických produktoch zas na kontrolu acidobázickej rovnováhy. Nájdeme ho v zubných pastách, soliach a olejoch do kúpeľa, mydlách a ďalších výrobkoch alebo ako samostatný výrobok s názvom "Pracia sóda"
SODIUM CARBONATE PEROXIDE
Peroxid uhličitanu sodného sa vyznačuje vysokou čistiacou účinnosťou, netoxicitou a výbornou biologickou odbúrateľnosťou. Často sa s ním preto stretneme v ekologických čistiacich a pracích prostriedkoch, v ktorých slúži na odstraňovanie nečistôt zo špinavého riadu, škvŕn z bielizne a pod..
SODIUM CITRATE
Citran sodný pochádza z organickej kyseliny citrónovej , ktorá sa bežne vyskytuje napríklad v citrusových plodoch alebo kukurici. V eko drogérii nachádza svoje uplatnenie ako zložka upravujúca pH a zmäkčovač vody, preto sa pridáva napríklad do tekutých pracích prostriedkov. Okrem drogérie ho nájdeme v desiatkach produktov osobnej hygieny a ako konzervant v potravinách (limonády, ochutené pivá).
SODIUM COCOAMPHOACETATE
Sodium cocoamphoacetate je voňavá kvapalina získaná z kokosu. Používa sa ako povrchovo aktívna látka, umožňujúca zmiešanie vody a oleja a zvyšujúca mnoštsvo a stabilitu peny. Nájdeme ju v ekologických čistiacich prostriedkoch, ako náhradu syntetických tenzidov, a tiež v prírodnej kozmetike.
SODIUM COCOYL GLUTAMATE
SODIUM COCOYL GLUTAMATE je prírodným rastlinným tenzidom, ktorý sa vyrába z kokosového oleja. Umožňuje miešanie olejov a vody, vďaka čomu dokážeme napríklad odstrániť mastnotu a špinu z rúk. Okrem toho zmäkčuje tvrdú vodu a v prírodnej kozmetike nahrádza funkciu syntetických sulfátov. Na rozdiel od syntetických tenzidov nemá dráždivé vlastnosti, vďaka čomu je mimoriadne vhodný aj pre citlivú pokožku. Používa sa napríklad v ekologických mydlách, šampónoch a čistiacich pleťových géloch.
SODIUM CHLORIDE
Sodium chloride je naša známa jedlá kuchynská soľ. V prírode ju nájdeme v morskej vode alebo ako minerál halit. V ekologickej drogérii sa používa napríklad ako bieliace činidlo alebo odstraňovač vodného kameňa. V prípravkoch na osobnú hygienu ju nájdeme napríklad v šampónoch, parfumoch, make-upoch a pod.
SODIUM LAURYL GLUCOSE CARBOXYLATE
Sodium lauryl glucose carboxylate je povrchovo aktívna látka získaná z kokosu.Umožňuje zmiešanie vody a oleja a zvyšuje mnoštsvo a stabilitu peny. Nájdeme ju v ekologických čistiacich prostriedkoch, ako náhradu syntetických tenzidov a v prírodnej kozmetike.
SODIUM METASILICATE
Sodium metasilicate je anorganická soľ, vyextrahovaná z jedlej sódy. V drogérii sa používa na zvýšenie účinku ekologických čistiacich prostriedkov.
SODIUM METASILICATE PENTAHYDRATE
Sodium metasilicate pochádza z jedlej sódy a je to substancia, s veľmi univerzálnym využitím. Nájdeme ju v prípavkoch na vlasy, v kozmetike, produktoch určených na osobnú hygienu, či pracích prostriedkov, ktorým zvyšuje účinnosť.
SODIUM PERCARBONATE (OXYGEN-BASED BLEACHING AGENTS)
Sodium percarbonate alebo tiež peroxid uhličitanu sodného, je anorganická soľ, ktorá sa získava z jedlej sódy. V ekologickej drogérii sa používa ako oxidačné a bieliace činidlo, takže ju nájdeme v širokom spektre čistiacich a pracích prostriedkov, ale tiež napríklad a v pastách na zuby s bieliacim účinkom.
TERPINOLENE
TERPINOLENE je prírodná silica prirodzene sa vyskytujúca v mnohých rastlinách, napríklad v mäte, borievkach alebo paštrnáku. Má antibakteriálne, protiplesňové a ukľudňujúce účinky, vďaka čomu môže poslúžiť aj ako prírodný liek pri nespavosti alebo úzkosti. V kozmetike a drogérii sa používa ako aromatické činidlo v mydlách, parfumoch, pleťových vodách alebo repelentoch proti hmyzu.
TRISODIUM CITRATE
TRISODIUM CITRATE alebo tiež citran trisodný pomáha znižovať pH emulzií, používa sa ako konzervačná látka a tiež aróma. Nájdeme ho v eko pracích a čistiacoch prostriedkoch, zmäkčovačoch vody, kozmetických produktoch, výrobkoch osobnej starostlivosti a parfumoch. Je nezávadný, plne biologicky odbúrateľný a môže sa likvidovať s bežným odpadom alebo odpadovou vodou.
TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE
TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE (EDDS) je prírodné chelatačné činidlo, ktoré pomáha neutralizovať ťažké kovy nachádzajúce sa vo vode a zlepšovať účinnosť konzervačných látok. V pitnej vode sa bežne vyskytujú kovy ako meď alebo železo, ktoré sa pri umývaní a praní usádza vo vlasoch a oblečení. Tam následne interagujú s UV lúčmi, čo má za následok blednutie farieb oblečenia, skracovanie trvácnosti farieb na vlasy a vážne poškodzovanie samotných vlasov. Chelatačné činidlo dokáže kovy obsiahnuté vo vode účinne neutralizovať a predchádzať ich nepríjemným negatívnym účinkom. EDD je v prírode plne odbúrateľné.
XANTHAN GUM
Xantánová guma sa získava z kukuričného sirupu a používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, spojivo a zvhlčovač. Pomáha udržať rôzne prísady pokope a preto ju nájdeme takmer v každom produkte, od ekologických pracích a čistiacich prostriedov, cez produkty osobnej hygieny a kozmetiku až po potraviny.
ZEOLITE
Zeolit je nerozpustná prírodná zložka, ktorá sa vyskytuje v íle. V eko drogérii a kozmetike sa používa ako zmäkčovač vody, ktorý má schopnosť naväzovať minerály obsiahnuté v tvrdej vode, a pohlcovač pachov. Má antibakteriálne účinky, detoxikuje pokožku a chráni ju pred UV žiarením, pôsobí proti upchatým pórom, podporuje hojenie kože a rast nových buniek.
Čisté prírodné zložky

Čisté prírodné zložky

Všetky zložky našich produktov sú rastlinného pôvodu alebo sú ľahko biologicky odbúrateľné.

Vegánske produkty

Vegánske produkty

Nepodporujeme utrpenie živých tvorov. Preto naše produkty neobsahujú živočíšne enzýmy, tuky, oleje, žlč, ani farbivá.

Cruelty free

Cruelty free

Žiaden z našich výrobkov nebol a ani nikdy nebude testovaný na zvieratách. Všetky produkty však poctivo testujeme sami na sebe.

Zero Waste balenie

Zero Waste balenie

Na balenie objednávok používame len kompostovateľné, biodegradovateľné, recyklované alebo už predtým použité materiály.